On account of the disruption in education due to the corona pandemic, we're opening up our platform for teachers, free of cost. Know More →

SSC > Approximation

Explore popular questions from Approximation for SSC. This collection covers Approximation previous year SSC questions hand picked by experienced teachers.

Q 1.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 23.999 \times 9.004 \times 16.997 = ? {/tex}

A

3200

B

4100

C

2700

3700

Explanation

{tex} ? = 23.999 \times 9.004 \times 16.997 {/tex}

= {tex} 24 \times 9 \times 17 = 3672 {/tex}

Therefore, Required answer = 3700

Q 2.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 5940 \div 28 \div 6 = ? {/tex}

A

40

35

C

46

D

52

Explanation

{tex} ? = 5940 \div 28 \div 6 {/tex}

= {tex} \frac{6000}{28 \times 6} {/tex} = 35

Q 3.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 3058 \div 27 \times 3 = ? {/tex}

A

360

B

348

340

D

330

Explanation

{tex} ? = \frac{3058}{27} \times 3 = 340 {/tex}

Q 4.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} \left(3.58\right)^{2} \times \left(1.75\right)^{2} = ? {/tex}

A

25

40

C

30

D

35

Explanation

{tex} ? = \left(3.6\right)^{2} \times \left(1.8\right)^{2} {/tex} = 40

Q 5.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 3942 \div 64 \div 3 = ? {/tex}

A

29

B

32

21

D

17

Explanation

{tex} ? = \frac{3942}{64 \times 3} {/tex} = 21

Q 6.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 8399.999 \div 375.002 \times 14.996 = ? {/tex}

A

565

B

225

335

D

625

Explanation

{tex} ? = 8400 \div 375 \times 15 {/tex}

{tex} \left[ Because, 8399.999 = 8400. 14.996=15 \right] {/tex}

= {tex} \frac{8400 \times 15}{375} = 336 {/tex}

Therefore, Required answer = 335

Q 7.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} \sqrt{?} = 37.00005 {/tex}

A

1150

B

1220

C

1570

1370

Explanation

{tex} ? = 37 \times 37 = 1369 {/tex}

Therefore, Required answer = 137

Q 8.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 14.998\%\ of\ 619.999 = ? {/tex}

95

B

80

C

115

D

105

Explanation

{tex} ? = \frac{620 \times 15}{100} = 98 {/tex}

Therefore, Required answer = 95

Q 9.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 11.003 \times 19.998 \times 9.010 = ? {/tex}

A

1710

B

1680

C

1800

1980

Explanation

{tex} ? = 11 \times 20 \times 9 {/tex} = 1980

Q 10.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 1088.88+1800.08+1880.80 {/tex}

A

3950

4770

C

4620

D

5040

Explanation

{tex} ? = 1088.88 + 1800.08 + 1880.80 {/tex}

= 4769.76 = 4770

Q 11.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 1548.45+3065.15 \div 15.058 = ? {/tex}

A

1700

B

1650

C

1840

1750

Explanation

{tex} ? = 1548 + 3065 \times \frac{1}{15} {/tex}

= 1548 + 204 = 1752

The nearest answer = 1750

Q 12.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 6\frac{2}{5} of\ 248.65 = ? of\ 2398.59 {/tex}

A

{tex} \frac{2}{5} {/tex}

B

{tex} \frac{1}{4} {/tex}

C

{tex} \frac{1}{2} {/tex}

{tex} \frac{2}{3} {/tex}

Explanation

{tex} 250 \times \frac{32}{5} = 2400 \times ? {/tex}

=> {tex} ? = \frac{1600}{2400} = \frac{2}{3} {/tex}

Q 13.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 39\%\ of\ 695 = 10\%\ of ? {/tex}

2800

B

2400

C

3200

D

31000

Explanation

{tex} \frac{700 \times 40}{100} = ? \times \frac{10}{100} {/tex}

=> ? = 2800

Q 14.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 6\sqrt{2} + 14.275 = ? of\ 196.35 {/tex}

A

{tex} \frac{1}{3} {/tex}

B

{tex} \frac{1}{4} {/tex}

{tex} \frac{1}{8} {/tex}

D

{tex} \frac{1}{5} {/tex}

Explanation

{tex} 6 \times 1.414 + 14.275 = 196.35 \times ? {/tex}

=> {tex} 23 = 196 \times ? {/tex}

=> {tex} ? = \frac{23}{196} = \frac{1}{8} {/tex}

Q 15.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 1524.79 \times 19.92 + 495.26 = ? {/tex}

A

33000

B

78535

31000

D

26575

Explanation

{tex} ? = 1525 \times 20 + 495 {/tex}

= 30500 + 495 = 30995

Therefore, The nearest answer = 31000

Q 16.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 57\%\ of\ 394 - 2.5\%\ of\ 996 = ? {/tex}

A

215

B

175

200

D

180

Explanation

{tex} ? = \frac{394 \times 57}{100} - \frac{996 \times 2.5}{100} {/tex}

= {tex} \frac{400 \times 57}{100} - \frac{1000 \times 2.5}{100} {/tex}

= 228 - 25 = 203

Therefore, Required answer = 200

Q 17.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 96.996 \times 9.669 + 0.96 = ? {/tex}

A

860

B

870

C

1020

940

Explanation

{tex} ? = 97 \times 10 + 1 = 971 {/tex}

Therefore, Required answer = 940

Q 18.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} \frac{3}{5} \times \frac{1125}{1228} \times 7 = ? {/tex}

A

7

B

12

C

9

4

Explanation

{tex} ? = \frac{3}{5} \times \frac{1125}{1228 \times 7} = 4 {/tex}

Q 19.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} \left(\sqrt{339} \times 25\right) \div 30 = ? {/tex}

A

12

15

C

24

D

21

Explanation

{tex} ? = \frac{\sqrt{339} \times 25}{30} {/tex}

= {tex} \frac{18 \times 25}{30} = 15 {/tex}

{tex} \left[ Because \sqrt{324 = 18} \right] {/tex}

Q 20.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} \left(638+9709-216\right) \div 26 = ? {/tex}

A

275

B

365

C

420

390

Explanation

{tex} ? = \frac{638+9709-216}{26} = 390 {/tex}

Q 21.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} \sqrt{8938} \times \left(5.96\right)^{2} = ? {/tex}

A

3050

B

3780

C

2340

3400

Explanation

{tex} ? = 95 \times 6 \times 6 = 3420 {/tex}

Therefore, Required answer = 3400

Q 22.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 4734.96 - 3454.03 - 1612.86 = ? - 1611.43 {/tex}

1230

B

2290

C

1020

D

1815

Explanation

{tex} 4735 - 3454 - 1613 = ? - 1611 {/tex}

Therefore, ? = -332 + 1611 = 1279

Therefore, Required answer = 1280

Q 23.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} \frac{323}{55} \times \frac{971}{251} \times \frac{56}{61} = ? {/tex}

A

27

B

9

C

4

21

Explanation

{tex} ? = \frac{320}{55} \times \frac{970}{250} \times \frac{55}{60} = 21 {/tex}

Q 24.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 133.008 \times 2.97 - 111.87 + 74.13 = ? {/tex}

A

311

B

234

357

D

290

Explanation

{tex} ? = 133 \times 3 - 112 + 74 = 361 {/tex}

Therefore, Required answer = 357

Q 25.

Correct2

Incorrect-0.5

{tex} 32.1 \times 2799 \div 549 + 120 = ? {/tex}

A

220

284

C

375

D

505

Explanation

{tex} ? = 32 \times 2800 \div 550 + 120 = 282.9 {/tex}

Therefore, Required answer = 284